CLAT PG Question & Answers
Candidates preparing for the CLAT PG 2026 exam should be well aware of the types of questions asked in the CLAT PG 2025. Below are the sample questions on the CLAT PG 2025 exam.
Passage 1:
Jurisprudence progresses as well as regresses. The late nineteenth-century analysis of rights which Hohfeld brought to completion, makes a notable advance in clarity. But rights of each of the four Hohfeldian types are spoken of by Aquinas, as well as by the civilian lawyers of his age (and indeed of earlier ages). The word right translates the Latin ius or
jus, the root of the word's justice, jurist, juridical', and jurisprudence'. Though Aquinas does not use the plural forms of the word ius as often as we use the plural 'rights, it is a sheer mistake to claim, as some have, that he lacked or repudiated the concept of rights in the modern sense, in which a right is 'subjective in the sense of belonging to someone (the
what
subject of the right). When he defines justice as the steady willingness to give to others is theirs, Aquinas immediately goes on to treat that phrase as synonymous with their right (ius suum); hence he treats a right/rights (ius/iura) as subjective. He also uses the word to speak of objective' right, that is, what interpersonal action or relationship is right-morally or legally, depending upon the context. Hobbes, who got inspired much in Benthamite and Austinian positivism, spurned the classical juristic tradition and defined 'right as liberty in the sense of sheer absence of duty. So, people have most rights in the state
more
of nature where they have no duties. This move exemplifies regression in legal and, generally, in political and moral philosophy. Fortunately, the mistake is quite obvious. If no one has any duties to or in respect of others, it will be more accurate to say that no one has any rights at all. For everyone, in such a state of affairs, is subject to being destroyed or abused by everyone and anyone else, and everyone's actions can be impeded as much as any person or group cares and is able to arrange. The truth is that the concept of a right makes little sense save as (the Hohfeldian claim-right) a correlative of someone else's duty, or (the Hohfeldian liberty) as protected by someone else's duty of
or non-interference, (the Hohfeldian power) as promoted by the duty of officials and others to recognize and effectuate one's acts-in-the-law (or their ethical counterparts), or (the Hohfeldian immunity) as protected by a similar duty of officials and others not to recognize another's juridical acts as it purportedly bears on my position.
(Extracted, with edits and revision, from The Oxford Handbook of Jurisprudence and Philosophy of Law, Edited by Jules L. Coleman, Kenneth Einar Himma, and Scott J. Shapiro)
Questions:
1) The Jural Correlative of Privilege is:
(A) Duty
(B) Liability
(C) No right
(D) Disability
Answer: C
2) Which of the following statements is not true about Treatise on Law by St. Thomas Aquinas?
(A) He classified law into eternal law, natural law, human law and divine law
(B) He belonged to the Historical School of Jurisprudence 3
(C) According to him, human nature is perfected or fully realised by harmonious and habitual excellence in the exercise of its intrinsic capacities and powers
(D) The first primary precept is that good is to be pursued and done and evil avoided
Answer: B
3) Who said, "Right is an interest which is to be recognised, protected and enforced by law"?
(A) Roscoe Pound
(B) Salnond
(C) Holland
(D) Bentham
Answer: A
4) Which of the following theories can be identified as a theory of right?
(A) Bracket theory
(B) Fiction theory
(C) Will theory
(D) Concession theory
Answer: C
5) Consider the given statements:
Statement I: Rights in Rem are the rights in the things of others, also called encumbrances.
Statement II: Rights in Re propria means the right available against the wkt world.
Statement III: Rights in Personam mean the rights in one's own things
Choose the correct answer:
(A) Statement I is correct
(B) Statements I & II are correct
(C) Statements I, II & IIl are correct
(D) None of the above
Answer: D
Passage 2:
The Indian Contract Act is a classical model of contract law that covers various codes that govern general contracts as well as specific contracts. Contract of Bailment, one such type of contract under the Indian law of contract, talks about the delivery of goods from one person to another for a purpose. Under this contract, the bailee is given the right to a lien. Right to lien is defined under Section 171 of the Indian Contract Act, 1872, which talks about the general right to lien of bankers, wharfingers, factors, attorneys of high courts and policy brokers.
Generally, two parties are involved. The banker who lends money to the borrower or the
customer, who then provides security in exchange for the loan. Both parties are entitled
to some of the rights that are associated with the securities that were provided. It is a
possessory right which allows the bank to have temporary possession of the goods until
the customer's outstanding debt is paid. The banker has the right to act as the trustee of the
property as long as they are acting within their powers as the custodian and do ot sell
the property without giving notice to the customer. The landmark judgment of Syndicate
Bank v. Vijay Kumar and Others dealt with the issue of whether or not a banker's right
to lien and set off was a general and customary right guaranteed to them. In furtherane
of Halsbury's laws of England, this judgment recognised the banker's right to general ben
was a right guaranteed by the law and not the contract.
(Extracted with edits from "Critical Analysis of Bankers Right of General Lien" by Ahsha
Khalid Bhendwade, IJLRA, Vol. II, 2024)
Questions:
6) Who among the
provision following can exercise richt to Goneral Lion in the absence of any in the contract?
i) Factors
ii) Brokers
iii) Wharfingers
iv)Attorneys
A) iv
(B) iv and ii
(C) i and iii
(D) All of them
Answer: D
7) The Bailee's right to retain the goods until he receives due remuneration for the services, he has rendered in respect of them is known as:
(A) Particular Lien
(B) General Lien
(C) Particular Retention
(D) General Retention
Answer: A
8) With respect to bailment, a Banker:
(A) Has a right to a particular lien on fixed deposits
(B) Has a right to a general lien on fixed deposits
(C) Has a right to a general lien on savings account
(D) Has no right to a lien on a savings account or fixed deposits
Answer: B
9) Which one of the following is not an essential characteristic of Bailnent?
(A) Physical delivery of goods
(B) Delivery of goods for some purpose
(C) After the purpose is accomplished, the goods must be returned
(D) Goods may be returned to the owner or otherwise disposed of according to the
directions of the person delivering them
Answer: D
10) Which one of the following are bailments?
i. Hiring a Locker facility in a Bank
ii. Taking a Gold loan from the Bank
iii. Hypothecation of the vehicle for loan to the Bank
iv. Giving car for valet parking
(A) iv
(B) iv and ii
(C) i and iii
(D) All of them
Answer: D