CLAT Previous Year Question Papers PDF - Download PYQ Answer Keys & Sample Paper
  • Law Exams
  • CLAT Exam
  • CLAT Previous Year Question Papers PDF - Download PYQ Answer Keys & Sample Paper

CLAT Previous Year Question Papers PDF - Download PYQ Answer Keys & Sample Paper

Switch toEnglish IconHindi Icon
Sukriti SahooUpdated on 24 Oct 2025, 12:26 PM IST
Switch toEnglish IconHindi Icon

The more you sweat in practice, the less you bleed in battle! This saying perfectly sums up the importance of practising with the real exam papers before stepping into the actual CLAT 2026 exam hall. If you’re serious about cracking the Common Law Admission Test and securing a seat at a top National Law University, solving previous year question papers is not negotiable. These papers not only help you understand the exam pattern and CLAT Exam pattern but also boost your confidence and improve your time management skills

This Story also Contains

  1. CLAT Previous Year Question Papers PDF Download
  2. How to download CLAT PYQ?
  3. Benefits of solving CLAT previous year question papers
  4. CLAT Sample Papers 2026
  5. CLAT UG Question & Answers
CLAT Previous Year Question Papers PDF - Download PYQ Answer Keys & Sample Paper
CLAT Previous Year's Question Papers

In this article, you can easily download CLAT Previous Year Question Papers in PDF Format along with detailed answer keys and sample papers. Get ready to strengthen your preparation strategy and take one big step closer to your dream law school!

CLAT Previous Year Question Papers PDF Download

How to download CLAT PYQ?

The CLAT previous year question paper with answer PDF download can be completed by following the steps below:

  • Click on the CLAT previous year paper link that you want to download.

  • Students will be redirected to the eBook store of Careers360.

  • If you are a registered user, log in with your credentials on the login panel that will appear on the screen.

  • New users will be required to complete their registration by entering basic details like name, mobile number, email etc.

  • Upon completing the registration, candidates will be directed to the CLAT question paper PDF download.

  • Next, click on the “Download” button.

  • The CLAT previous year question paper PDF will be sent to the candidate's registered email address.

Benefits of solving CLAT previous year question papers

Here are some of the advantages of solving CLAT PYQ papers:

  • Solving previous year CLAT exam papers will boost candidates' confidence in their preparations. The more CLAT previous year papers applicants solve, the more assured they will feel about their preparations.

    The CLAT question papers from past years will provide applicants with a comprehensive overview of the CLAT 2026 syllabus. Students will also become acquainted with the CLAT 2026 exam pattern.

  • Candidates can test their knowledge and preparations through these CLAT PYQ papers. Students are advised to carefully analyse their performance after solving these papers.

  • Students can identify their weak areas after completing the previous year question papers of CLAT. Candidates need to identify the areas and topics from the incorrectly answered questions.

  • A good way to develop time management skills and accuracy is by practising the CLAT previous year papers PDF. Students will get an idea of the time they take to finish the question papers.

Amity University-Noida Law Admissions 2026

Among top 100 Universities Globally in the Times Higher Education (THE) Interdisciplinary Science Rankings 2026

UPES Integrated LLB Admissions 2026

Ranked #18 amongst Institutions in India by NIRF | Ranked #1 in India for Academic Reputation by QS Rankings | 16 LPA Highest CTC

CLAT Sample Papers 2026

Along with the question papers of previous sessions, candidates can also take the help of the CLAT sample papers for previous years to prepare for the exam. The Consortium of NLUs releases a set of sample papers of CLAT to help candidates in their preparation. The download links of CLAT sample papers have been given below:

CLAT Sample Papers for Previous Years

Download link

PDF

CLAT 2025 Sample Paper

Download PDF

CLAT 2017 Sample Paper

Download PDF

CLAT 2015 Sample Paper

Download PDF

CLAT 2014 Sample Paper

Download PDF

CLAT 2013 Sample Paper

Download PDF

CLAT 2012 Sample Paper

Download PDF

CLAT 2011 Sample Paper

Download PDF

CLAT 2010 Sample Paper

Download PDF

CLAT 2009 Sample Paper

Download PDF

CLAT UG Question & Answers

The aspirants preparing for the CLAT UG 2026 exam should be well aware of the types of questions asked in the CLAT UG 2025 exam. Below are the sample questions on the CLAT UG 2025 exam.

Passage 1:

Education is not the amount of information that is put into your brain and runs riot there, undigested, all your life. We must have life-building, man-making, character-making assimilation of ideas…. If education were identical with information, the libraries are the sages in the world and encyclopaedias are the rishis. Getting by heart the thoughts of others in a foreign language and stuffing your brain with them and taking some University degree, you consider yourself educated. Is this education? What is the goal of your education? Open your eyes and see what a piteous cry for food is rising in the land of Bharata, proverbial for its food. Will your education fulfill this want?

We want that education by which character is formed, strength of mind is increased, the intellect is expanded and by which one can stand on one’s own feet. What we need to study independent of foreign control, different branches of the knowledge that is our own, and with it the English language and Western science; we need technical education and all else that will develop industries so that men instead of seeking for service may earn enough to provide for themselves and save against a rainy day. The end of all education, all training, should be man-making. The end and aim of all training are to make the man grow. The training by which the current expression of will are brought under control and become fruitful, is called education. What our country now wants are muscles of iron and nerves of steel, gigantic wills, which nothing can resist, which can penetrate into the mysteries and secrets of the universe and will accomplish their purpose in any fashion, even if it meant going down to the bottom of the ocean, meeting death face to face.

There is only one method of attaining knowledge. It is by concentration. The very essence of education is concentration of mind. From the lowest to the highest man, all have to use the same method to attain knowledge. The chemist who works in the laboratory concentrates on elements to analyze them. Knowledge is acquired by concentration.

[Extracted with edits from “Education” by Swami Vivekananda]

Questions

1) Education, as described by the author means:

(A) Information

(B) Library

(C) Degrees

(D) None of the above

Correct answer: None of the above
Explanation: The author in the first paragraph states that education is not just information, nor can it be equated with libraries and degrees. Hence the answer is none of the above

2) As per the author, the aim of education should be:

(A) to help a person build his/her character

(B) to help a person earn his/her livelihood

(C) to help a person develop his/her intellect

(D) All of the above

Correct answer: All of the above
Explanation: The author says “We want that education by which character is formed, strength of mind is increased, the intellect is expanded and by which one can stand on one's own feet”. Therefore the answer should be all of the above as all of the options are referenced here.

3) According to the author the country wants:

(A) Massive will power

(B) Spirit of philanthropy

(C) Iron and steel industries

(D) All of the above

Correct answer: Answer A
Explanation: The author says in the passage “What our country now wants are muscles of iron and nerves of steel, gigantic wills”. Therefore the answer should be A. To be noted that the author says muscles of iron and nerves of steel, which does not mean Iron and Steel industries. Hence C cannot be right. The author also does not mention the spirit of philanthropy anywhere in the passage.

4) According to the author, we need to study:

(A) English Language

(B) Technical Education

(C) Western Science

(D) All of the above

Correct answer: Answer D
Explanation: The author says “ What we need to study independent of foreign control, different branches of the knowledge that is our own, and with it the English language and Western science; we need technical education”. Clearly all of the options are mentioned here by the author

5) According to the author, which among the following is key to attain knowledge?

(A) University Degrees

(B) Library

(C) Concentration of mind

(D) Hard work and sports training

Correct answer: Answer C
Explanation: The author says in the passage “There is only one method of attaining knowledge. It is by concentration” making C the right option.

6) Which of the following words is related to the word “assimilation”?

(A) Integration

(B) Adjustment

(C) Acclimatisation

(D) All of the above

Correct answer: Answer D
Explanation: Assimilation refers to the process of taking in and processing something new. Integration, adjustment and acclimatization all mean similar, hence the answer is D

Passage 2

From a very early age, I knew that when I grew up, I should be a writer. I had the lonely child’s habit of making up stories and holding conversations with imaginary persons, and I think from the very start my literary ambitions were mixed up with the feeling of being isolated and undervalued. I knew that I had a facility with words and a power of facing unpleasant facts, and I felt that this created a sort of private world in which I could get my own back for my failure in everyday life. I wanted to write enormous naturalistic novels with unhappy endings, full of detailed descriptions and arresting similes, and also full of purple passages in which words were used partly for the sake of their sound. I give all this background information because I do not think one can assess a writer’s motives without knowing something of his early development.

His subject-matter will be determined by the age he lives in – at least this is true in tumultuous, revolutionary ages like our own – but before he ever begins to write he will have acquired an emotional attitude from which he will never completely escape. It is his job to discipline his temperament, but if he escapes from his early influences altogether, he will have killed his impulse to write. I think there are four great motives for writing, at any rate for writing prose. They are: (i) Sheer egoism: Desire to seem clever, to be talked about, to be remembered after death, to get your own back on grown-ups who snubbed you in childhood; (ii) Aesthetic enthusiasm: Desire to share an experience which one feels is valuable and ought not to be missed (iii) Historical impulse: Desire to see things as they are, to find out true facts and store them up for the use of posterity (iv) Political purpose : Desire to push the world in a certain direction, to alter other people’s idea of the kind of society that they should strive after.

[Extracted with edits from George Orwell’s “Why I Write”]

Questions

7) George Orwell’s loneliness during childhood led to

(A) Estrangement with his father

(B) Unhappy days

(C) Making up stories

(D) Unpleasant incidents

Correct answer: Answer C

Explanation: The author says in the passage “From a very, early age, I knew that when I grew up, I should be a writer. I had the lonely child's habit of making up stories”. So the answer is C.

8) Why does Orwell give background information?

(A) He had the lonely child’s habits

(B) It is essential to know about motives of writers

(C) Because of his historic impulse

(D) Due to the aesthetic enthusiasm

Correct answer: Answer B

Explanation: The author says in the passage “I give all this background information because I do not think one can assess a writer's motives without knowing something of his early development.” So the answer is B

9) If writer escapes from early impulses, he will ...

(A) Lose his urge to write

(B) Be unable to imagine creatively

(C) Be able to converse with imaginary characters

(D) Be able to influence others

Correct answer: .Answer A

Explanation: The author says in the passage “if he escapes from his early influences altogether, he will have killed his impulse to write”. So the answer is clearly A

10) For the author, aesthetic enthusiasm is an important motive for writing because it ...

(A) Shapes the thoughts

(B) Creates an artistic piece

(C) Becomes invaluable

(D) Non-utilitarian

Correct answer: Answer B

Explanation: The writer mentions aesthetic enthusiasm as a motive for writing which in turn creates a prose. Hence the answer should be B

11) The author strongly advocates the writers to:

(A) Avoid any egoistic impression in their work

(B) Be apolitical in their approach

(C) Be contemporary in their treatment of their work

(D) None of the above

Correct answer: Answer C

Explanation: The author says “His subject-matter will be determined by the age he lives in”. This means that the writer needs to be contemporary in their work. The author states egoistic impression and political as motives for writing, but does not advocate writers against it.

12) Which of the following is a synonym for the word “tumultuous”?

(A) Chaotic

(B) Turbulent

(C) Disorderly

(D) All of the above

Correct answer: Answer D

Explanation: Tumultuous means disruptive. Chaotic, turbulent and disorderly are all synonyms and hence answer is all of the above

CLAT 2026 Preparation Tips

Here are some preparation tips to ace the CLAT exam:

  • Candidates should draft a clear preparation strategy before starting their preparations. Students must figure out what topics they want to attempt first or how are they going to approach each part of their CLAT preparation.

  • Students must give special attention to the revision of subjects and topics. It is important that students recollect whatever they have learned during the course of preparation. Students should start early so that they have ample time left for revision in the end.

  • Candidates are advised to create a study plan and strictly adhere to it. Having a study plan will give students a sense of discipline and consistency in preparation.

  • Students should practice as many sample papers as possible to get a real-like feel of the exam and understand the paper pattern.

  • It is important that students take proper breaks during their preparation. Candidates must indulge in their favourite hobbies to avoid any unwanted preparation stress.

CLAT 2026 College Predictor
Know your admission chances in National Law Universities based on your home state & exam result for All India Category & State Category seats.
Try Now

Also, check Topics-wise question papers-

Lovely Professional University | Law Admissions 2026

India's Largest University | BCI approved | Meritorious Scholarships up to 5 lacs |

Jain University, Bangalore - Law Admissions 2026

NAAC A++ Approved | Curriculum Aligned with BCI & UGC

Frequently Asked Questions (FAQs)

Q: How can I download CLAT previous year question papers?
A:

Read the complete article to download the CLAT PYQ PDF, CLAT question paper 2025, CLAT question paper 2024, CLAT question paper 2023 and all other previous sessions’ papers.

Q: When should I start practicing CLAT previous year question papers?
A:

Begin practicing CLAT previous year question papers around 2-3 months before the test. This will help you get acquainted with the pattern and enhance your time management abilities.

Q: Are CLAT previous year question papers enough for exam preparation?
A:

While CLAT previous year question papers are helpful in understanding the test format, they should be complemented with extensive study resources, current events, and practice from a variety of sources to guarantee full preparation.

Q: What is the importance of solving CLAT previous year question papers?
A:

Solving CLAT previous year question papers allows you to become acquainted with the test structure, identify key themes, and evaluate your strengths and shortcomings. It also improves your time management abilities and promotes your confidence in the actual test.

Q: What types of questions are asked in CLAT previous year papers?
A:

CLAT previous year papers typically include questions from the following sections: English Language, Current Affairs, Legal Reasoning, Logical Reasoning, Quantitative Techniques. Each section tests specific skills relevant to legal studies.

Articles
|
Upcoming Law Exams
Ongoing Dates
BITS LAT Application Date

27 Aug'25 - 6 Jan'26 (Online)

Ongoing Dates
NLSAT Application Date

15 Nov'25 - 23 Mar'26 (Online)

Certifications By Top Providers
Study from Still Life
Via Indira Gandhi National Open University, New Delhi
Introduction to Peace and Conflict Management BGP-001
Via Indira Gandhi National Open University, New Delhi
Education for Sustainable Development
Via Indian Institute of Technology Kharagpur
Intellectual Property
Via Indian Institute of Technology Madras
Introduction to Political Theory
Via Indian Institute of Technology Guwahati
Overview and Perspectives of Values
Via Indira Gandhi National Open University, New Delhi
Swayam
 162 courses
Edx
 129 courses
Futurelearn
 74 courses
NPTEL
 74 courses
Explore Top Universities Across Globe

Questions related to CLAT

On Question asked by student community

Have a question related to CLAT ?

Hello aspirant,

The Gujarat domicile rank is useful only for seats reserved under the domicile quota at GNLU Gandhinagar. However, even for domicile candidates, GNLU cutoffs usually close at much better All India Ranks. With an AIR of 19000, the chances are quite low, but since counselling invitation is received, it is still worth participating as some movement can happen in later rounds. Do not rely only on domicile rank final allotment depends on AIR, category and seat availability.

FOR REFERENCE : https://law.careers360.com/articles/gnlu-gandhinagar-admission

Hope the details will help you.

THANK YOU

Hello,

Based on previous year CLAT cutoff trends , your chances for NLSIU Bangalore are very low .

NLSIU Bangalore has the highest cutoff among all NLUs . In recent years, the final closing rank for General category has been around AIR 100–120 only.

You have:

  • General category AIR: 658

  • Women category rank: 313

  • No Karnataka domicile

Women reservation in NLUs is horizontal , not a separate quota. This means it does not add extra seats . It only helps when candidates are very close to the general cutoff. At a rank of 313 , the gap is too large.

Even in spot or final rounds, NLSIU does not go beyond ~120 rank for General category candidates without domicile.

However, with these ranks, you have good chances in other top NLUs like NALSAR Hyderabad, WBNUJS Kolkata, NLU Jodhpur, GNLU Gandhinagar, and NLIU Bhopal, depending on counselling rounds.

You can also use our CLAT College Predictor Tool to predict which colleges you can get based on your score and rank.

Hope it helps !

Good afternoon,

With 86.7 marks and 1906 rank in CLAT 2026, you have a chance to get admission in mid-tier and the newest NLUs. The list of probable NLUs where you can get admission is mentioned below.

1. RMLNLU Lucknow

2. MNLU Mumbai

3. DSNLU Visakhapatnam

4. NLU Odisha

5. CNLU Patna

Thank you.

Hello,

Yes, a student with CLAT 2026 rank around 12,000 can register for counselling.

However, chances of getting a seat in the top NLUs (like NLSIU Bangalore, NALSAR Hyderabad, WBNUJS Kolkata, NLIU Bhopal) are very low, as their closing ranks are usually below 4,000 for the general category.

For mid-tier NLUs (like NLU Jodhpur, HNLU Raipur, GNLU Gandhinagar, RMLNLU Lucknow), closing ranks generally go up to 5,000–8,000, so it will still be difficult.

Lower-tier NLUs (like NLU Odisha, NUALS Kochi, NUSRL Ranchi, NLUJA Assam, DSNLU Vizag, TNNLU, HPNLU Shimla) sometimes admit candidates with ranks in the 10,000–30,000 range , especially in later counselling rounds or if there are vacancies. State quota reservations can also improve chances.

You can also use our CLAT College Predictor Tool to predict which colleges you can get based on your score and rank.

Hope it helps !

Hello,

A CLAT score of 81.25 places you in the moderate range, where admission to top NLUs becomes difficult, but opportunities may still remain in newer and mid-tier NLUs, depending on your category, seat movement, and round wise cutoffs.

https://law.careers360.com/articles/clat-2026-college-predictor

Hope you understand.