Careers360 Logo
CLAT English Questions with Answer - Download PDF

CLAT English Questions with Answer - Download PDF

Edited By Team Careers360 | Updated on Mar 15, 2024 10:43 AM IST | #CLAT

CLAT English Questions Papers- Preparing for the CLAT English section is important and includes three main parts: grammar, vocabulary, and reading comprehension. This part makes up 20% of your final score. You'll need to focus on things like filling in blanks, checking spelling, using idioms, rearranging sentences, correcting them, and understanding passages. For the Reading Comprehension section when you read passages, try to connect them to what you already know. Look for the main idea, which is like the topic of the passage. Before reading, check the questions related to the passage. Practice reading passages every day to get faster.
Download PDF - CLAT English Practice Questions with Detailed Solutions ( 50 Sets)

For the Vocabulary section try every day to learn new words, read different things and use the book "Word Power Made Easy" by Norman Lewis. Grammar also plays an important role like knowing about articles, verbs, tenses, and active and passive voice. Reading newspapers, especially the Opinion and Editorial section, helps with the grammar.

Also, check CLAT English Language Practice Questions & MCQ

To do well in CLAT English, improve your vocabulary, practice reading passages, get better at grammar, learn to manage time, solve previous question papers, read a lot, understand words in context, do practice tests, and ask experts for help. This plan will help you be ready and do well in the English part of CLAT.

UPES Integrated LLB Admissions 2024

Ranked #21 amongst Institutions in India by NIRF | Ranked #9 in India by QS University Rankings 2023 | Last Date to Apply: 31st May

Jindal Global Law School Admissions 2024

Ranked #1 Law School in India & South Asia by QS- World University Rankings | Merit cum means scholarships

Also check - CLAT Legal Reasoning Questions with Answer

Let's do some example of CLAT English Questions Papers for your better understanding :

Passage 1

Previous year question:

CLAT English Language Question Paper (2020-2024)
Enhance your preparation to crack the CLAT upcoming exam with the CLAT English Language section previous year's question papers (2020-2024) with In-depth solutions.
Download EBook
  1. I grew up in a small town not far from Kalimpong. In pre-liberalization India, everything arrived late; not just material things but also ideas. Magazines-old copies of Reader's Digest and National Geographic-arrived late too, after the news had become stale by months or, often, years. This temporal gap turned journalism into literature, news into legend, and historical events into something akin to plotless stories. But like those who knew no other life, we accepted this as the norm. The dearth of reading material in towns and villages in socialist India is hard to imagine, and it produced two categories of people: those who stopped reading after school or college, and those including children who read anything they could find. I read road signs with the enthusiasm that attaches to reading thrillers. When the itinerant kabadiwala, collector of papers, magazines, and rejected things, visited our neighborhood, I rushed to the house where he was doing business. He bought things at unimaginably low prices from those who'd stopped having any use for them, and I rummaged through his sacks of old magazines. Sometimes, on days when business was good, he allowed me a couple of copies of Sportsworld magazine for free. I'd run home and, ignoring my mother's scolding, plunge right into the in-consuming news about India's victory in the Benson and Hedges Cup.

Amity University, Noida Law Admissions 2024

Admissions open for B.A. LL.B (Hons) , B.A. LL.B , BBA LL.B.(Hons) , B.Com.LL.B. (Hons.)

ICFAI-LAW School BA-LLB / BBA-LLB Admissions 2024

Ranked 1 st among Top Law Schools of super Excellence in India - GHRDC | NAAC A+ Accredited

Two takeaways from these experiences have marked my understanding of the provincial reader's life: the sense of belatedness, of everything coming late, and the desire for pleasure in language..... Speaking of belatedness, the awareness of having been born at the wrong time in history, of inventing things that had already been discovered elsewhere, far away, without our knowledge or cooperation, is a moment of epiphany and deep sadness. I remember a professor's choked voice, narrating to me how all the arguments he'd made in his doctoral dissertation, written over many, many years of hard work (for there indeed was a time when PhDs were written over decades), had suddenly come to naught after he'd discovered the work of C.W.E. Bigsby. This, I realized as I grew older, was one of the characteristics of provincial life: that they (usually males) were saying trite things with the confidence of someone declaring them for the first time. I, therefore, grew up surrounded by would-be Newtons who claimed to have discovered gravity (again). There's a deep sense of tragedy attending this sort of thing-the sad embarrassment of always arriving after the party is over. And there's a harsh word for that sense of belatedness: "dated." What rescues it is the unpredictability of these anachronistic "discoveries" - the randomness and haphazardness involved in mapping connections among thoughts and ideas, in a way that hasn't yet been professionalized.

[Extracted, with edits and revisions, from "The Provincial Reader", by Sumana Roy,

Los Angeles Review of Books]

1. What use was the kabadiwala (waste picker) to the author?

(A) The kabadiwala bought up all her magazines.

(B) The kabadiwala's stock of books and magazines were of interest to the author.

(C) The kabadiwala was about to steal the author's magazines.

(D) The author ordered books online which the kabadiwala delivered.

Correct answer - Option(B)

Explanation : As it is mentioned in the passage that the kabadiwala had a lot of pieces for his business and the author being too curious to read. For the author, this kabadiwala was a hidden gem, and the selection of books intrigued his intense interest.

2. What according to the author is essential about the experience of being a 'provincial reader"?

(A) Belatedness in the sense of coming late for everything.

(B) Over-eagerness.

(C) Accepting a temporal gap between what was current in the wider world and the time at which these arrived in the provincial location.

(D) None of the above

Correct answer - Option(C)

Explanation: in the passage the author being born in a pre liberalization era he saw and experienced the belatedness he understands the space between the current on going world and the news of it to reach him.

3. Why did the author feel a sense of epiphany and deep sadness?

(A) Because the things that felt special and unique to the author, were already established and accepted in the wider world.

(B) Because the author was less well-read than others.

(C) Because the author missed being in a big city.

(D) All the above

Correct answer - Option(A)

Explanation: the author is quite an intriguing person he seeks for new things but being born in a backward province in free liberalization period he gets to know that the news or the reading material that he is getting, is already been done and he is living in past this has been established by the line provided in the passage that gravity is being inventor yet again

4. What does the word 'anachronistic' as used in the passage, mean?

(A) Rooted in a non-urban setting

(B) Related to a mofussil area

(C) Connected with another time

(D) Opposed to prevailing sensibilities

Correct answer - Option(C)

Explanation: 'anachronistic' the word means that it is connected with another time over where the author lives in a pre-liberalization area thus, he is not getting the current ideas happening around the world.

5. Which of the following options captures the meaning of the last sentence best?

(A) Though the author feels provincial, she pretends to be from the metropolis.

(B) Though the author feels dated in her access to intellectual ideas, her lack of metropolitan sophistication lets her engage with the ideas with some originality.

(C) Though the author is aware of the limitedness of her knowledge, she is confident and can hold her own in a crowd. She also proud of her roots in the

small town.

(D) All the above

Correct answer - Option(B)

Explanation: The author feels free to engage ideas with genuine day and even though she lacks the present intellectual ideas but she is proud that she knows things. Thus even dated she is quite knowledgeable.

Also check - Criminal Law Questions for CLAT with Answers

Passage 2

There are many people who do not believe in gods in any sense. Some are fervent atheists, but there are also very uninterested atheists too, non-believers who just aren’t that bothered about religion. Such people are just as uninterested in campaigns of the kind conducted by the New Atheists or the New Humanists as they are in discussions promoting the existence of God, or of gods. They just do not want to talk about God at all. They have moved beyond that discourse, perhaps to the most atheistic place there is – the place where the gods are simply forgotten. Such people are sometimes now called ‘apatheists’, and there is evidence that their number is growing, particularly among the young. Atheists have no interest in philosophical discussions about the existence of God, in the same way that they have no interest in arguments about whether the young Arthur drew the sword from the stone. They have accepted the New Atheist arguments and moved on, or have moved on for reasons of their own. By contrast, the humanists (who are also increasing in number) have not moved on.

Public declarations of humanism always seem to begin with a conscious, even a self-conscious, rejection of religion. For instance, the Amsterdam Declaration ratified by the World Humanist Congress in 1952 declares that humanism is ‘rational’ – by which it largely means that it rejects the possibility of divine intervention. Humanists UK (formerly The British Humanist Association) sees itself primarily as ‘bringing non-religious people together’. Contemporary humanist authors such as Richard Norman, Stephen Pinker, Stephen Law, or A.C Grayling spend a lot of time going over philosophical arguments against belief in God. Humanism therefore self-defines as an anti-religious movement – so it has not yet forgotten the gods. In a sense, humanists still need gods, so they can argue against them.

The trouble with all this supposedly ‘New’ argument is that it is out of date by about two hundred years. While the New Atheists caused a clamor around the beginning of this century, they were largely repeating arguments that had been put forward by Baron d’Holbach, or more famously by David Hume, back in the eighteenth century. The New Atheists perhaps thought they were persuading us that (relatively) new scientific perspectives, such as evolutionary theory and Big Bang cosmology, were distinctively undermining religious belief, with their accounts of the origin of man and the cosmos. Yet based on the science and philosophy known even in 1770, d’Holbach had already concluded in his substantial Système de la nature ou des loix du monde physique & du monde moral of 1770 that there was no God. He would have needed no more convincing.

Question 1. What is the contextual meaning of the following as used in the passage?

  1. Fervent

  2. Impassioned

  3. Flickering

  4. Languid

Correct answer : Option (a)

Explanation : ‘Fervent’, in the context of the passage, means having or displaying a passionate intensity. ‘Impassioned’- filled with or showing great emotion. ‘Flickering’ and ‘candescent’ are synonymous to the word ‘fervent’ but to a different meaning of it (Hot, burning, or glowing). ‘Languid’- (of a person, manner, or gesture) having or showing a disinclination for physical exertion or effort. It is unrelated to the word ‘fervent’. Hence, (a) is the right answer.

Question 2. Which of the following question(s) can be answered from the information given in the passage?

  1. Can we certainly prove the existence of gods?

  2. What did the New Atheists try to persuade us with?

  3. Are humanists and atheists the same?

  4. I and III only

  5. II only

  6. II and III only

  7. I and II only

Correct answer : Option(b)

Explanation: I- there is no evidence in the passage which proves the existence of gods with certainty or even talk about it. II- it can be answered based on the third sentence of the last paragraph of the passage. III- same logic as that for I, as there is no evidence to prove the exactness of humanists and atheists (their features might be same but exact similarity can’t be concluded). Hence, (b) is the right answer

Question 3. Identify the statement(s) which is/are correct with respect to ‘apatheists’.

  1. They are unbiased towards discourse(s) related to gods.

  2. They do not want to discuss God or gods.

  3. Many young people are becoming atheists.

  4. I and II only

  5. II only

  6. II and III only

  7. All I, II and III

Correct answer : Option(c)

Explanation: It is incorrect- ‘unbiased” means ‘showing no prejudice for or against something; impartial’, while the passage says atheists are uninterested (not interested) atheists. II- it’s correct as per the fourth sentence of the first paragraph. III- it’s true as per the sixth sentence of the first paragraph of the passage. Hence, (c) is the right answer.

Question 4. It can be inferred from the passage that

  1. Recent scientific perspectives undermine religious belief.

  2. Humanism rejects religions but supports religious discourses and sentiments.

  3. Humanists are decreasing in number, unlike apatheists.

  4. Atheists are a subset of atheists.

Correct answer : Option(d)

Explanation - It is directly mentioned in the third sentence of the last paragraph and can’t be said to be inferred. (b)- the first half of the sentence is just a paraphrasing of the first sentence of the second paragraph. (c)- it is incorrect as per the last few sentences of the first paragraph which clearly states both humanists and atheists increasing in numbers. (d)- as per the second sentence of the first paragraph which explains apatheists as uninterested atheists, it can be inferred that atheists are a subset of atheists. Hence, (d) is the right answer.

Question 5. Why do humanists need gods despite rejecting the possibility of divine intervention on which ‘humanism’ is based upon?

  1. By virtue of being defined or declared as anti-religious, humanists need gods to fight against them.

  2. Humanism is primarily based on the rejection of religion which is evident from the fact that it sees itself as bringing non-religious people together.

  3. They still can’t figure out some of the events/incidents which are outside the realms of their beliefs.

  4. They have interests in philosophical discussions about the existence of gods.

Correct answer : Option(a)

Explanation : The answer to the question lies in the last sentence of the penultimate paragraph of the passage which states that humanists still need gods so that they can argue against them, which is clearly mentioned in option (a). Hence, (a) is the right answer.

Also check - Logical Reasoning Questions for CLAT

Passage 3

The recent debate between former Reserve Bank of India governor Raghuram Rajan and electronics and information technology minister Ashwini Vaishnaw highlights an important aspect of India's manufacturing strategy and trade policy. While the discussion primarily revolves around the effectiveness of production-linked incentive (PLI) schemes, the role of trade policy in promoting domestic manufacturing is conspicuously absent. Both sides fail to address the significance of a coherent trade policy. Unlike countries such as China, Taiwan, and Vietnam, which have attracted global companies through low or zero-tariff regimes enabled by the World Trade Organization's Information Technology Agreement (ITA-1) and free trade agreements, India's trade policy has increasingly raised tariffs since 2015 as part of its Aatmanirbhar Bharat (self-reliant India) initiative. Such ad hoc tariff hikes conflict with India's obligations under the ITA-1 and have not reduced the country's dependence on foreign suppliers but rather ensured the importation of materials not produced locally

India's high tariffs also make quality components from foreign suppliers expensive, putting domestic ICT manufacturers at a disadvantage when competing on cost with global players. The country's attempts to kick- start large-scale ICT manufacturing overlook the realities of global value chains (GVCs), which involve networks of production stages across countries. It is unrealistic to expect all the necessary raw materials, technologies, and human capital for component production to be present within a single geographic area. Instead of relying solely on tariff-jumping foreign direct investment (FDI) to establish local manufacturing or assembly operations, India needs to revamp its trade policy. Studies have shown that tariffs may deter foreign manufacturing investment and GVC integration in the ICT and semiconductor sectors, undermining the purported benefits of tariff-jumping FDI. Furthermore, the trade policy's protectionist stance does little to advance export production goals and exacerbates India's growing trade deficit in key component manufacturing

To leverage its advantages of a large market, low labor costs, and strategic partnerships with countries like the US, India must discard protectionist trade policies. Recent initiatives and the elimination of duties on certain smartphone parts demonstrate growing policy cohesion on FDI. fiscal incentives, and manufacturing infrastructure. As India adopts a targeted industrial incentives-focused approach, it is crucial to revamp its trade policy in alignment with the goals of promoting domestic manufacturing, attracting FDI, and integrating into global value chains.

  1. What is the best word to describe the tone of the passage?

(a) Critical

(b) Enthusiastic

(c) Impartial

(d) Biased

Correct answer : Option a)

Explanation: This option means that the tone of the passage is expressing a negative or disapproving attitude towards something or someone. The passage is critical of India's trade policy and its impact on domestic manufacturing, as it points out the flaws and shortcomings of the policy and contrasts it with the successful examples of other countries. The passage uses words and phrases such as "fail", "conspicuously absent", "ad hoc", "conflict", "disadvantage", "unrealistic", "deter", "exacerbates", and "discard" to convey a sense of dissatisfaction and criticism. This option is the correct answer.

  1. What is the impact of India's trade policy on its manufacturing sector?

(a) India's trade policy reduced the country's dependence on foreign suppliers through low or zero-tariffs

(b) India's trade policy has been ineffective in promoting domestic manufacturing by raising tariffs

(c) India's trade policy has attracted global companies through low or zero-tariff regimes unlike countries such as China, Taiwan, and Vietnam.

(d) India's trade policy has been ineffective in promoting domestic manufacturing by providing subsidies to local companies.

Correct answer - Option (c)

Explanation: It summarizes the main argument of the passage. The passage states that India's trade policy has increasingly raised tariffs since 2015 as part of its Aatmanirbhar Bharat (self-reliant India) initiative. The passage also states that such ad hoc tariff hikes conflict with India's obligations under the ITA-1 and have not reduced the country's dependence on foreign suppliers but rather ensured the importation of materials not produced locally. The passage implies that India's trade policy has been counterproductive and detrimental to its domestic manufacturing sector by making quality components from foreign suppliers expensive, putting domestic ICT manufacturers at a disadvantage when competing on cost with global players, and deterring foreign manufacturing investment and GVC integration in the ICT and semiconductor sectors. Therefore, this option is the correct answer

  1. How do India's high tariffs affect the country's ICT manufacturing sector?

(a) India's high tariffs have helped to protect domestic ICT manufacturers from foreign competition

(b) India's high tariffs have made it more difficult for domestic ICT manufacturers to compete with global players.

(c) India's high tariffs have made it more difficult for global ICT companies to invest in India

(d) India's high tariffs have made it more difficult for Indian consumers to purchase ICT products

Correct answer - Option (b)

Explanation: This option is correct because it accurately reflects the main idea of the paragraph. According to the paragraph, India's high tariffs make high-quality components from international suppliers expensive, which disadvantages indigenous ICT producers when they compete with global companies on price. Therefore, India's high tariffs make it more difficult for domestic ICT manufacturers to compete with global players by increasing their costs and limiting their participation in GVCS

  1. Which of the following is a key challenge facing India's trade policy?

(a) The need to promote exports

(b) The need to protect domestic industries from foreign competition

(c) The need to increase the trade deficit

(d) All the above

Correct answer - Option (a)

Explanation: The last but one paragraph argues that India's trade policy is too protectionist and relies too much on tariff-jumping foreign direct investment (FDI) to establish local manufacturing or assembly operations. It also states that the trade policy's protectionist stance does little to advance export production goals and exacerbates India's growing trade deficit in key component manufacturing Hence one of the challenges is definitely to promote exports

  1. As per the author, the trade policy should align with which of the following?

(a) Encouraging production locally

(b) Becoming self-reliant

(c) Eliminating tariffs on all imports.

(d) Reducing Foreign investments.

Correct answer - Option (a)

Explanation: This is because the author mentions that the goals of the trade policy are to promote domestic manufacturing, attract FDI, and integrate into global value chains. These goals imply that India should produce more goods and services within its own borders, while also attracting foreign investors and participating in international trade networks.

Also check - Idioms and Phrases For CLAT

Passage 4

Read the given passage and answer the questions.

David Bell would like lunch. No specific agenda. Seriously? I’ve known David for 20 years and he always has an agenda. He is an agent of influence with two intersecting roles: director for people at Pearson which owns the Financial Times and non-sitting chairman of the FT. I’ve never been entirely clear on how that all works. In power, but rarely in the office, I guess. If he’s come all the way from London to New York to see me, something’s up.

We meet at Remy’s, an Italian restaurant tucked away on 53rd Street, just across the road from our New York headquarters at 1330 Avenue of the Americas. That’s the skyscraper with the pink FT logo slapped on top to mark the moment, back in 1999, when we arrived in force in Manhattan to take on the giants of American media. I found the FT’s US invasion inspiring. We were the scrappy underdogs determined to make our numbers count. I was less convinced by the marketing campaign led by Ghostbusters star Dan Aykroyd cruising down Sixth Avenue on a pink motorbike.

David is wearing his usual rumpled dark suit, white shirt and tie. Chumminess is off the menu today, replaced by a studied formality. ‘Well, you’ve got the job,’ he says, extending a plump hand across the table. ‘Congratulations!’

Editor of the Financial Times. It takes a few seconds to grasp that I’ve been handed one of the best jobs in world journalism. My mind flashes to my late father Frank who grew up in Leeds and left school at fifteen knowing that all he ever wanted to be was a newspaperman. Journalism wasn’t a job, he used to tell me, it was a vocation. That’s how I feel about the FT. I’ve had a wonderfully stimulating career as a reporter and foreign correspondent. I never planned to be the editor. I don’t even have an economics degree, but I do know the craft of journalism. At 50, I feel, in my bones, that all my earlier roles as a reporter, news editor and manager have built to this moment. I’m ready to take on the top job.

Source: Excerpt from the book ‘The Powerful and the Damned’ by Lionel Barber

1) The phrase ‘Chumminess is off the menu…’ is conveying,

  1. Metaphorical expression

  2. Pun intended

  3. Irony of the day

  4. Overstatement

Correct Option: (a). Metaphorical expression

Explanation: Metaphorical is a figurative or symbolic way of conveying the feelings of the day or the place or something else by comparing one thing to the other. Here, chumminess which means friendliness is being compared to a food item and the author is trying to say, that friendliness was not present between them at the moment and there was “studied formality” which means they were deliberately trying to be formal. It was not available on the menu as they were meeting at a restaurant. Refer to the lines of para 2, ‘We meet at Remy’s, an Italian restaurant tucked away on 53rd Street, just across the road from our New York headquarters at 1330 Avenue of the Americas.’ And ‘David is wearing his usual rumpled dark suit, white shirt and tie. Chumminess is off the menu today, replaced by a studied formality.’ So, this is the correct option. Hence, option (a) is correct.

2) ‘At 50, I feel, in my bones, that all my earlier roles as a reporter, news editor, and manager have built to this moment. I’m ready to take on the top job.’ What does this line tell you about the author’s feelings?

Options:

  1. Quizzical

  2. Composed

  3. Indifferent

  4. Ecstatic

Correct Option: (d). Ecstatic

Explanation: Ecstatic means overjoyed, feeling blissful and this is quite apparent (obvious) from the lines. So, this is the right option. Refer lines, ‘Editor of the Financial Times. It takes a few seconds to grasp that I’ve been handed one of the best jobs in world journalism.’Hence, option (d) is the correct option.

3) Which of these statements can be inferred from the passage?

  1. People always have an agenda.

  2. The author was quizzical about the prospect of having lunch with David.

  3. The author is an underdog.

  4. David is influential.

  5. Only (i)

  6. Only (ii)

  7. Only (iv)

  8. None of the above

Correct Option: (d). None of the above

Explanation: Statement (ii) is a correct statement. The author is surprised and confused about David Bell’s interest in him and it is quite evident from the lines, ‘David Bell would like lunch. No specific agenda. Seriously? I’ve known David for 20 years and he always has an agenda.’

Statement (iv) is a correct statement. David is influential as is implied from the lines, ‘He is an agent of influence with two intersecting roles: director for people at Pearson which owns the Financial Times and non-sitting chairman of the FT.’ Since S both statements (ii) and (iv) are correct and it is not given in the no option mentions this, so we have to go with option (d), which says (None of the Above). Hence, option (d) is correct.

4). ‘That’s the skyscraper with the pink FT logo slapped on top to mark the moment, back in 1999, when we arrived in force in Manhattan to take on the giants of American media.’ What can be inferred from these lines?

  1. FT was challenging American media.

  2. FT entered the American market in 1999.

  3. FT logo was strategically placed on top of the skyscraper.

  4. All of the above.

Correct Option: (d). All of the above.

Explanation: From the above-given lines, it can be inferred that the FT entered the American market in 1999 to challenge the share of American media in the market. The company put the logo of the FT at the top of the skyscraper to “mark the moment” which means it was done strategically.All the three options (a), (b), and (c) are correct and can be inferred from the line given in the question. Hence, option (d) is correct.

5) Which word can best replace the word “craft” in the sentence, ‘…but I do know the craft of journalism.’?

Options:

  1. Art

  2. Expertise

  3. Work

  4. Unskilled

Correct Option: (a). Art

Explanation: “Art” means skill and is a synonym for the word craft. Moreover, it goes with the preposition ‘of’ that follows craft in the line. Refer lines, ‘…but I do know the craft/art of journalism.’Hence, option (a) is correct.

Passage 5

Read the given passage and answer the questions.

It is past 10 p.m. and a bylane in Kotla Mubarakpur is almost deserted, other than a nondescript building, which is a hive of activity: riders carrying large bags zip towards the entrance of the mini-store where groceries are packed and arranged in plastic crates ready to be picked up.

The riders leave as fast as they come. Some honk restlessly, pick up the bags, and ride-off without losing time. A few rides at a normal speed. There is an atmosphere of urgency at what is called the ‘dark store’.

“I don’t stop at signals. The electric bikes are not stopped by the traffic police,” said Sam, 22, a delivery agent waiting outside the building, which is one of the many stores of Zepto, a 10-minute delivery platform, in the city.

“I have been lucky,; but some other riders have met with accidents and fortunately escaped with minor injuries,” he said.

With 10-minute delivery apps gaining traction in the city, scores of delivery agents, who pull 10-12 hour shifts, are putting themselves at risk to meet the tight deadlines.

Six delivery agents working with two such platforms – Blinkit and Zepto – shared about the risk of accidents in their jobs that they negotiate apart from depleting incomes, soaring fuel prices, and the daily pressures in their professional and domestic lives.

As this reporter visited a store each, belonging to the two platforms, the dangers of rash driving also came to the fore.

Outside a dark store of Blinkit in the Defence Colony, this reporter saw many delivery agents riding on the wrong side of the lane hurrying to deliver orders.

“Many accidents happen and go unreported. I too met with one on the Defence Colony road a month back. A cyclist suddenly appeared from the bylane and I dashed into him. Luckily both of us escaped unhurt,” said Manohar, a delivery agent in his thirties.

He said that the agents have to rush to deliver on time as the store manager asks them to try and deliver in 10 minutes.

“But our money is not deducted if we don’t deliver in 10 minutes,” he added.

There’s pressure on the delivery agents to hurry as they get paid based on the number of deliveries they make.

1) What could be a suitable title for the passage?

  1. Biker’s risks.

  2. Risking life for livelihood.

  3. Reality of Dark Stores.

  4. Saga of Delivery Agents.

Correct Option: (d). Saga of Delivery Agents

Explanation: The above passage is based on the inputs taken from the delivery agents, where they have shared risks of rash driving, need for delivering on time and no deduction of money when delivery gets delayed. It is essentially revolving around them. Refer to lines, ‘The riders leave as fast as they come. Some honk restlessly, pick up the bags and ride-off without losing time. A few rides at a normal speed.’ & ‘There’s pressure on the delivery agents to hurry as they get paid based on the number of deliveries they make.’Hence, option (d) is correct.

2). What has been the impact of Dark Stores?

  1. Volume of work has increased both for delivery agents and the dark stores.

  2. Delivery Aagents’ life is at risk as they are forever driving.

  3. Delivery Aagents rush with deliveries to finish orders before the end of 10 mins.

  4. Too much pressure is put on the delivery agents by deducting the money.

Correct Option: (c). Delivery agents rush with deliveries to finish orders before the end of 10 mins.

Explanation: Option c). As mentioned above, Delivery Aagents are rushing with the deliveries as they have to deliver within 10 mins. Refer to lines, ‘He said that the agents have to rush to deliver on time as the store manager asks them to try and deliver in 10 minutes.’ So, this is the correct option. Hence, option (c) is correct.

3) According to you, what is getting negotiated with the popularity of 10-min delivery apps and by whom?

  1. Job risks taken by delivery agents while hurrying for the delivery.

  2. The burdenBurden of escalating fuel prices.

  3. Experiencing dampening in personal lives.

  4. Depleting incomes.

  • Only (i)

  • (ii), (iii) & (iv)

  • All of the Above

  • None of the above

Correct Option: (d). None of the above.

Explanation: All the statements seem to be true. But there is one thing which is missing in the statements given. There is no clarity on by whom these things are getting negotiated. Nowhere is there a reference of delivery agents in the statements and the question is specifically asking that. So, in spite of the statements being true except for statement (i), there is no context of job risks in the passage, the appropriate choice would be (d).Refer lines; ‘‘Six delivery agents working with two such platforms – Blinkit and Zepto – shared about the risk of accidents in their jobs that they negotiate apart from depleting incomes, soaring fuel prices and the daily pressures in their professional and domestic lives.’Hence, option (d) is correct.

4). What is the most appropriate reason for delivery agents not stopping at the traffic signals and taking the wrong side of the lanes?

  1. Delivery Aagents are not scared of the traffic police.

  2. Delivery Aagents want to accomplish as many trips as they can in a day.

  3. Delivery Aagents in electric bikes are not stopped by the police.

  4. Delivery Aagents are messengers of Dark Stores.

Correct Option: (b). Delivery Agents want to accomplish as many trips as they can in a day.

Explanation: The real reason for delivery agents to not stop at traffic signals and take the wrong side of the lane is, they want to hurry in delivering orders. The pressure is to hurry as payment is directly proportional to the number of deliveries they make.’Hence, option (b) is correct.

5) Which of the following words describe the characteristics of the delivery agents?

  1. Dauntless

  2. Ambitious

  3. Diligent

  4. Exuberant

Correct Option: (a). Dauntless

Explanation: Delivery Agents are courageous and to meet ends, they have taken up jobs which have lots of risks in their lives.

“Dauntless” means determined and fearless. These agents are determined to earn, even if it means risking their lives. Refer to lines, ‘“Many accidents happen and go unreported. I too met with one on the Defence Colony road a month back. A cyclist suddenly appeared from the bylane and I dashed into him. Luckily both of us escaped unhurt,” said Manohar, a delivery agent in his thirties.’ & ‘There’s pressure on the delivery agents to hurry as they get paid based on the number of deliveries they make.’Hence, option (a) is correct.

Frequently Asked Question (FAQs)

1. What is English comprehension in the CLAT exam?

English comprehension is a section in the CLAT exam that assesses a candidate's ability to understand and interpret written passages. It tests your reading comprehension skills, vocabulary, grammar, and ability to draw inferences from the given text.

2. How should I improve my English comprehension skills for CLAT?

There are several things you may do to improve your comprehension of English:

a. Read a lot to increase your vocabulary and reading speed.

b.Regularly, practice answering comprehension questions to improve your reading comprehension and text interpretation skills.

b. When reading sections, pay attention to the main concept, supporting details, and the author's tone and point of view.

c. Build your vocabulary by learning new words and their usage.

d. Work on improving your grammar and sentence structure through practice exercises.

3. What types of questions can I expect in the English comprehension section of CLAT?

In the English comprehension section of CLAT, you can expect questions that test your understanding of the given passage. These questions may include multiple-choice questions, true or false statements, fill in the blanks, synonyms and antonyms, and sentence completion.

4. How should I approach the English comprehension section in CLAT?

To approach the English comprehension section effectively, you should:

a. Read the passage carefully and try to understand the main idea and central arguments presented.

b. Mark any important details or keywords while reading.

c. Analyze the questions before moving on to the answer options.

d. Use the process of elimination to rule out incorrect answer options.

e. Pay attention to the passage's tone and the author's perspective, as they may help you answer questions that require inference or interpretation.

5. Can I score well in English comprehension if English is not my first language?

Yes, it is possible to score well in the English comprehension section even if English is not your first language. With sufficient practice, you can improve your reading comprehension skills, vocabulary, and understanding of grammar. Reading extensively and practicing comprehension exercises will help you become more comfortable with the English language.

6. How can I improve my vocabulary for the English comprehension section in CLAT?

To improve your vocabulary for the English comprehension section, you can:

a. Read widely and expose yourself to different genres of literature.

b. Keep a dictionary handy while reading and make note of any new words you come across.

c. Use flashcards or digital apps to memorize new words and their meanings.

d. Practice using the new words in sentences to reinforce your understanding and usage.

7. Are there any specific strategies to tackle English comprehension questions in CLAT?

Some strategies to tackle English comprehension questions include:

a. Skim the passage before reading it in detail to get an overview of the content.

b. Underline or highlight important details or keywords while reading.

c. Read the questions before reading the passage to have an idea of what to focus on.

d. Answer questions based on the information provided in the passage and avoid making assumptions.

e. Manage your time effectively during the exam to ensure you have enough time to read and answer all the questions.

Articles

Certifications By Top Providers

Public Relations
Via Saylor Academy
Conservation Geography
Via Indian Institute of Technology Kanpur
The Ancient Greek Hero
Via Harvard University, Cambridge
Sr.Secondary History 315
Via National Institute of Open Schooling
Swayam
 144 courses
Edx
 144 courses
Futurelearn
 72 courses
Coursera
 48 courses

Explore Top Universities Across Globe

University of Essex, Colchester
 Wivenhoe Park Colchester CO4 3SQ
University of Aberdeen, Aberdeen
 King's College, Aberdeen, AB24 3FX
Keele University, Newcastle
 Staffordshire, UK, ST5 5BG
The University of Edinburgh, Edinburgh
 Old College, South Bridge, Edinburgh, Post Code EH8 9YL
Queen Mary University of London, London
 Mile End Road, London E1 4NS
University of East London, London
 University Way London, E16 2RD United Kingdom

Questions related to CLAT

Have a question related to CLAT ?

Hello,


To prepare for the CLAT exam:


1. Focus on Legal Aptitude, English Language, Logical Reasoning, General Knowledge, Quantitative Techniques, and Legal Reasoning.

2. Practice solving mock tests and previous papers.

3. Stay updated with current affairs and legal developments.


Hope this helps,

Thank you

Hii There,

Yes, after completing a B.Sc. degree from any recognized university, you are eligible to apply for the Common Law Admission Test (CLAT) for admission to various National Law Universities (NLUs) in India for their integrated LLB programs. You can also pursue a traditional LLB program (3-year) from any university that offers it, provided you meet their specific eligibility criteria. It's important to check the individual university's or college's eligibility requirements for their LLB program.


I hope this answers your question.

Thanks

Hello aspirant,

Hope you are doing great.

As per your question, NO you are not eligible to give CLAT exam this year. Because the eligibility criteria for the CLAT exam provides that, you need to complete your 12th grade and during the filling of application form for the CLAT, you need to put your marks, and without completing 12th you cannot get your marks.

Hope this helps!

Hello,

you would likely give the CLAT examination in 2025. The CLAT examination is typically taken by students in their final year of high school or after completing high school, depending on the specific requirements of the universities or colleges they are applying to. Since you will be in class 12th in 2025, you would most likely take the CLAT exam in that year for admission to undergraduate law programs starting in the academic year 2026. However, it is essential to verify the specific eligibility criteria and exam dates for the CLAT exam in 2025 by checking the official CLAT website or contacting the conducting authority.

Hope this helps you,

Thank you

https://www.google.com/amp/s/law.careers360.com/exams/clat/amp


Hi student,

Hope you are doing well!

Taking admission in ba llb in nmims with 68 marks is only possible when you belongs to sc/st category. 60-70 is a good score in CLAT exam for SC/ST category.Analysis of the paper suggests that a good score in CLAT will be 80-90 this year. Overall, 90+ is a good score in CLAT 2024 for the general category

View All

1111112=___________

Option: 1

123456654321


Option: 2

1234554321


Option: 3

123454321


Option: 4

12345654321


125 toffees cost Rs. 75, Find the cost of one million toffees if there is a discount of 40% on the selling price for this quantity.

 

Option: 1

Rs.3,00,000


Option: 2

Rs. 3,20,000


Option: 3

3,60,000


Option: 4

Rs.4,00,000


14. Find the present value (in Rs.) of Rs.3000 due after 5 years at 10% p.a. simple interest.

Option: 1

1500


Option: 2

1800


Option: 3

2000


Option: 4

2500


24. Raju took a loan at 8% per annum simple interest for a period of 5 years. At the end of five years he paid Rs.10640 to clear his loan. How much loan did he take?

Option: 1

Rs.8500


Option: 2

Rs.8000


Option: 3

Rs.7700


Option: 4

Rs.7600


'A' carelessly left an iron pole across a public road 300 m from that spot was a traffic signal indicating speed limit to be 20 kmph. B, riding a scooter at 80 kmph, noticed the protrusion from a distance, but still could not avoid it, collided with the pole and was injured. In an action by B against A.

Option: 1

B will lose as he was driving very fast


Option: 2

B will lose for some other reasons


Option: 3

B will succeed, because A was careless


Option: 4

B will succeed, because A could have avoided the mishap by putting up a warning


'A' was having a get together with his old friends and on his friend's suggestions, he consumed some alcohol. On his way back to home at night, 'A' heard some footsteps and turning back, he imagined he saw a figure moving towards him with a spear. In fact, it was only a man, 'B' with an umbrella, who was telling 'A' to walk carefully since 'A' appeared to be unsteady. However, 'A' proceeded to attack 'B' with an iron rod leading to grave injuries to 'B'. Is 'A' guilty of causing grievous hurt to 'B'?

Option: 1

No, 'A' is not guilty because in his intoxicated state, the umbrella appeared a spear to him and he exercised his right of private defence.


Option: 2

No, 'A' is not guilty because 'B' could have attacked 'A' with his umbrella


Option: 3

No, 'A' is not guilty because he was intoxicated on the suggestions of his friends and was incapable of knowing that he was savagely attacking a man, who was carrying only an umbrella


Option: 4

Yes, 'A' is guilty because he got intoxicated voluntarily and under the effect of this voluntary intoxication, he attacked and caused grievous injuries to 'B' who posed no threat to him in fart


'A"s cattle was being regularly stolen and 'A' was unable to apprehend the thief. One night, 'A' finally manages to catch 'B' untying his cow from the cowshed under the cover of darkness. 'A' slowly crept up to 'B' and slashed his neck with a sickle leading to the death of 'B' Is 'A' guilty of the offence of culpable homicide?

Option: 1

No, 'A' was only exercising his right of private defence of property


Option: 2

No, 'B' continued stealing of his cattle would have rendered his business inoperable


Option: 3

Yes, 'A' had no reasonable apprehension that 'A' could suffer any grievous hurt if he did not kill 'B'


Option: 4

Yes, 'A' should have first challenged 'B' to surrender before taking any steps to cause 'B's death


A, a 15 year old girl, having been rebuked by her mother leaves her house. At railway station she met the accused who takes her to his house. He provides her clothes, money and ornaments at his house and has sexual intercourse with the girl with her consent. What offence has been committed?

Option: 1

The mother is accused of maltreatment.


Option: 2

The accused is guilty of rape.  


Option: 3

The accused is not guilty.


Option: 4

None of the above.


A, a 15 year old girl, left her mother’s house and joined the accused because her mother has turned down the proposal of her marriage with the accused on the ground that she was too young. While she was with the accused he had sexual intercourse with her against her will. What offence has been committed?

Option: 1 None

Option: 2 None

Option: 3 None

Option: 4 None

A, a chain snatcher, forcibly pulled the ear rings from the ears of an old lady. Both the ear lobes were torn and the old lady suffered pain and suffering for over three weeks. For what offence can A be prosecuted? What offence have been committed?

Option: 1

He is guilty of theft.


Option: 2

A is guilty of voluntarily causing ‘grievous hurt’.


Option: 3

He is guilty of rash and negligent.


Option: 4

None of the above.


Back to top