CLAT 2025 Question Paper with Solution (Out) - Download Set Wise PDF

CLAT 2025 Question Paper with Solution (Out) - Download Set Wise PDF

Ongoing Event

CLAT Application Date:01 Aug' 25 - 31 Oct' 25

Ritika JonwalUpdated on 02 Dec 2024, 02:40 PM IST

The CLAT 2025 Question Paper with Solution is an excellent resource for applicants to analyse the exam format, question types, and difficulty level. Whether you took the test or are preparing for future tries, examining the CLAT 2025 Question Paper pdf will help you understand how the questions and essential themes are distributed throughout the sections.

This Story also Contains

  1. CLAT 2025 Question Paper with Answer Key - Free PDF
  2. How To Download CLAT 2025 Question Paper - Free PDF
  3. CLAT 2025 Exam Analysis
  4. CLAT 2025 Section-wise Questions with Detailed Solutions
CLAT 2025 Question Paper with Solution (Out) - Download Set Wise PDF
CLAT 2025 Question Paper

CLAT 2025 Question Paper with Answer Key - Free PDF

Here's the CLAT 2025 Question Paper pdf:

CLAT 2025 Answer Key with Solutions

Download PDF

How To Download CLAT 2025 Question Paper - Free PDF

The CLAT 2025 question paper with solutions is available for download at Careers360, which offers full question papers and solutions for a variety of competitive exams, including the CLAT. Use the instructions listed below to get the CLAT Previous Year Question Paper with Answer Key:

  • In the tables below, click the link to download the CLAT question paper.

  • The CLAT Question Paper with Answer Key pdf would then be accessed on the Careers360 portal.

  • Users who have registered should use their email address and password to log in.

  • It will be necessary for new users to register first.

  • Click the download button after logging in.

  • The user's registered email address will receive the CLAT Question Paper and Answer Key.

CLAT 2025 Exam Analysis

Check out the table below to discover the overall difficulty level of the exam, CLAT 2025 Question Paper by part, and more:

Section

Good Attempts

Difficulty Level

English

18-19

Easy-Moderate

General knowledge

21-22


Easy-Moderate

Quantitative aptitude

24-25

Moderate

Legal Reasoning

17-18

Moderate

Logical reasoning

8-9

Easy to Moderate

Overall

90-95

Moderate

CLAT 2025 Section-wise Questions with Detailed Solutions

Below are a few questions that are asked in CLAT 2025. The questions provided are from each section of the CLAT 2025 question paper.

English Language Passage

I. Education is not the amount of information that is put into your brain and runs riot there, undigested, all your life. We must have life-building, man-making, character-making assimilation of ideas.... If education were identical with information, libraries are the sages in the world and encyclopaedias are the rishis. Getting by heart the thoughts of others in a foreign language and stuffing your brain with them and taking some University degree, you consider yourself educated. Is this education? What is the goal of your education? Open your eyes and see what a piteous cry for food is rising in the land of Bharata, proverbial for its food. Will your education fulfill this want?

We want an education by which character is formed, strength of mind is increased, the intellect is expanded and by which one can stand on one's own feet. What we need to study independent of foreign control, different branches of the knowledge that is our own, and with it the English language and Western science; we need technical education and all else that will develop industries so that men instead of seeking for service may earn enough to provide for themselves and save against a rainy day. The end of all education, all training, should be man-making. The end and aim of all training are to make the man grow. The training by which the current expression of will are brought under control and become fruitful, is called education. What our country now wants are muscles of iron and nerves of steel, gigantic wills, which nothing can resist, which can penetrate into the mysteries and secrets of the universe and will accomplish their purpose in any fashion, even if it meant going down to the bottom of the ocean, meeting death face to face.

There is only one method of attaining knowledge. It is by concentration. The very essence of education is the concentration of mind. From the lowest to the highest man, all have to use the same method to attain knowledge. The chemist who works in the laboratory concentrates on elements to analyze them. Knowledge is acquired by concentration.

[Extracted with edits from "Education" by Swami Vivekananda]

1. Education, as described by the author means:

(A) Information

(B) Library

(C) Degrees

(D) None of the above

Correct Answer - Option D

Solution - None of the above. The author in the first paragraph states that education is not just information, nor can it be equated with libraries and degrees. Hence the answer is none of the above

2. As per the author, the aim of education should be:

(A) To help a person build his/her character

(B) To help a person earn his/her livelihood

(C) To help a person develop his/her intellect

(D) All of the above

Correct Answer - Option D

Solution - All of the above. The author says “We want that education by which character is formed, strength of mind is increased, the intellect is expanded and by which one can stand on one's own feet”. Therefore the answer should be all of the above as all of the options are referenced here.

3. According to the author the country wants:

(A) Massive will power

(B) Spirit of philanthropy

(C) Iron and steel industries

(D) All of the above

Correct Answer - Option A

Solution - The author says in the passage “What our country now wants are muscles of iron and nerves of steel, gigantic wills”. Therefore the answer should be A. To be noted that the author says muscles of iron and nerves of steel, which does not mean Iron and Steel industries. Hence C cannot be right. The author also does not mention the spirit of philanthropy anywhere in the passage.

4. According to the author, we need to study:

(A) English Language

(B) Technical Education

(C) Western Science

(D) All of the above

Correct Answer - Option D

Solution - The author says “ What we need to study independent of foreign control, different branches of the knowledge that is our own, and with it the English language and Western science; we need technical education”. Clearly all of the options are mentioned here by the author

5. According to the author, which among the following is key to attaining knowledge?

(A) University Degrees

(B) Library

(C) Concentration of mind

(D) Hard work and sports training

Correct Answer - Option C

Solution - The author says in the passage “There is only one method of attaining knowledge. It is by concentration” making C the right option.

6. Which of the following words is related to the word "assimilation"?

(A) Integration

(B) Adjustment

(C) Acclimatization

(D) All of the above

Correct Answer - Option D

Solution - Assimilation refers to the process of taking in and processing something new. Integration, adjustment and acclimatization all mean similar, hence the answer is D

General Knowledge including Current Affairs

V. In keeping with the slogan for this year's Olympics, "Games Wide Open," the opening ceremony took place outside a stadium setting by the river for the first time. In many respects, the Paris Games turned out to be one of the most elaborate cultural rituals since Covid swept across the world beginning in late 2019. Health restrictions forced the organizers of Tokyo 2020 and Beijing 2022 to sharply limit the scale of the festivities, with events largely closed to the public. Paris 2024, powered in part by pent-up demand for communal experiences, symbolized an international post-pandemic vibe shift.

The International Olympic Committee and French officials managed strict security measures in place. Yet the recent history of violence in France - including the 2015 terror attack in Paris that left 138 people dead and at least 416 injured - stalked public consciousness prior to the games. The geopolitical backdrop for the Paris Games was no less troubling. The war between Israel and Hamas which had crossed the six-month mark, raised fears of a protracted conflict and wider regional instability. The devastation in the Gaza Strip has provoked international outrage, isolating Israel on the global stage. Meanwhile, Russia continues to gain ground in its military offensive against Ukraine as some Western nations worry about the rise of authoritarianism. These international crises raised serious concerns that could come into play during the Games in the form of protests and other political demonstrations.

Nevertheless, Olympics organizers put up a show that stunned the throngs assembled on the boulevards of Paris, not to mention the millions of people who watched the Games unfold on their televisions and mobile devices. At the Paris 2024 Olympics, India secured a total of six medals: one silver and five bronze which was one down from the highest haul of medals from the previous Olympics. Neeraj Chopra earned a silver in men's javelin with an 89.45 throw, narrowly missing gold to Pakistan's Arshad Nadeem. Shooter Manu Bhaker made history by clinching bronze in the women's 10 'm air pistol, becoming the first Indian woman to win a medal in Olympic shooting. The men's hockey team achieved a second consecutive bronze, defeating Spain 2-1, with captain Harmanpreet Singh scoring both goals.

(Extracted, with edits and revision, from "The Olympics are nearly here. For a weary world, they can't come soon enough", NBCNEWS)

25. India won a back-to-back Olympic hockey medal at:

(A) Beijing and Paris

(B) Rio and Beijing

(C) Beijing and Tokyo

(D) None of the above

Correct Answer - Option D

Solution - India won bronze hockey medals at 2020 (held in 2021 due to the pandemic) by defeating Germany 5-4 and in the Paris Olympics, 2024 wonthe bronze medal by defeating Spain 2-1

26. According to the passage, what is the peculiarity of the Paris Olympics, in 2024?

(A) It symbolized an international post-pandemic vibe shift

(B) The opening ceremony took place outside a stadium

(C) It is one of the most elaborate cultural rituals since Covid

(D) All of the above

Correct Answer - Option D

Solution - The passage highlights the uniqueness of the Paris Olympics, mentioning its symbolism of a post-pandemic vibe shift, the unconventional outdoor opening ceremony, and its elaborateness as a cultural ritual since Covid, making all statements correct.

27. Which of the following incidents support the argument that "the geopolitical backdrop for the Paris Games is no less troubling"?

(A) Israel-Hamas conflict

(B) The immigrant influx into Europe

(C) Political stability of the French government

(D) All of the above

Correct Answer - Option A

Solution - The cited geopolitical issues, including the Israel-Hamas conflict, and Russia-Ukrain. There was no migrant crisis in Europe, and not any political instability in France, collectively underscore the troubling geopolitical backdrop.

28. Which one of the following is true?

(A) The Tokyo Olympics was better than the Beijing Olympics

(B) Spectators thronged for a post-Covid sporting experience

(C) Olympic games are unaffected by conflicts in a region

(D) All of the above

Correct Answer - Option B

Solution - The emphasis on the spectators' enthusiasm for a major post-pandemic sporting event aligns with option (B). Options (A) and (C) are not supported, and (D) is invalid since all statements are not true.

29. The highest Olympic medal tally for India was at:

(A) Beijing

(B) Rio

(C) London

(D) Tokyo

Correct Answer - Option D

Solution - India achieved its highest Olympic medal tally of 7 medals at the Tokyo 2020 Olympics, surpassing the previous record as there is reference of previous olympics in passage.

30. Where is the opening ceremony of the Paris Olympics, 2024, held?

(A) Seine River

(B) Versailles Palace

(C) Eiffel Tower

(D) Arc de Triomphe

Correct Answer - Option A

Solution - The Paris 2024 Olympics are notable for holding their opening ceremony along the Seine River, breaking tradition with stadium ceremonies. Passage mentioned about the river but not the name of river so you can eliminate rest of the options.

Frequently Asked Questions (FAQs)

Q: what is the expected cut-off marks for CLAT 2025?
A:

The expected cut-off mark for CLAT   2025 will range from 90-95 for the general category and SC/ST and OBC it will range from 80-85 marks. 

Q: Is 70 a good score in CLAT?
A:

According to the CLAT 2025 analysis, the expected cut-off will range from 90-95 and hence students need to score above 90 to get admission in the top NLUs.

Q: Was CLAT 2025 was easy?
A:

The CLAT 2025 exam was a Moderate level examination.

Q: How many questions are there in CLAT 2025?
A:

The CLAT 2025 question paper consisted of of 120 questions in total. 

Q: Which section contains the highest weightage in CLAT 2025 examination?
A:

The Legal Reasoning section contained the highest weightage in the CLAT 2025 examination. The Legal Reasoning section consisted of 32 questions out of 120 questions in total. 

Articles
|
Certifications By Top Providers
Sociology in India
Via Indira Gandhi National Open University, New Delhi
Introduction to Econometrics
Via Indian Institute of Technology Madras
Data Analysis for Social Science Teachers
Via University of Hyderabad, Hyderabad
Sociological Perspectives on Modernity
Via Indian Institute of Technology Guwahati
Swayam
 162 courses
Edx
 129 courses
Futurelearn
 74 courses
NPTEL
 74 courses
Explore Top Universities Across Globe

Questions related to CLAT

On Question asked by student community

Have a question related to CLAT ?

Hello,

While NLUs are costly, you can still pursue government-funded law education through state-funded universities and their affiliated colleges that accept CLAT scores, such as institutes like Banaras Hindu University and Aligarh Muslim University.

I hope it will clear your query!!

It is always better to take the CLAT exam right after Class 12 if your goal is to build a career in law, because CLAT UG is specifically designed for admission into integrated five-year law programs like BA LLB, BCom LLB, or BBA LLB. Appearing after Class 12 saves you time, as you complete both graduation and law together in a single course. On the other hand, if you first complete graduation and then plan for law, you will not be eligible for CLAT UG but instead for CLAT PG, which is meant for admission into LLM programs. This path takes longer, because you first spend three or four years on graduation and then add another three years in an LLB program if you choose not to go for an integrated course. So, if you are already sure about pursuing law as your career, writing CLAT right after Class 12 is the smarter and time-saving option, while writing it after graduation makes sense only if you are considering higher studies in law or a shift in career later.

For CLAT, the most important topics are from  Legal Reasoning, Current Affairs & GK, the Indian Constitution, English Language, Quantitative Techniques and Logical Reasoning. For a brief detail you can go through the following link: https://law.careers360.com/articles/clat-important-topics

Thank You.

Hi dear candidate,

Both the colleges Maharaja Agrasen (MAIMS) or Gitarattan (GIBS) are affiliated to IP University and allows admission either by CLAT or IPU CET Law. Without either of these exams, your admission is NOT accepted there. You can try looking for management quota seats in these colleges if you have got good marks in 12th class.

BEST REGARDS

Hi dear candidate,

You can easily register yourself for CLAT exam by visiting the Consortium of NLUs official website and follow these steps:

  • Register yourself with your EMail ID, phone number and password.
  • Log in using OTP
  • Complete application form by entering details, selecting program (UG/PG) and uploading required documents mentioned there.
  • Then at last, review the application and pay the registration fees.
  • Download your confirmation slip.

Know the complete process at:

CLAT Registration 2026 (Started): Documents Required, Application Fee, Link, Steps to Apply

BEST REGARDS